Dakraam

Bezig met laden...

Wil je meer daglicht en ventilatie op de bovenverdieping of zolder maar geen dakkapel? Een dakraam is ideaal voor meer natuurlijk daglicht. En dakramen geven je mogelijkheid om te ventileren voor frisse lucht. Dakramen zijn vooral praktisch op zolder, maar ook in een uitbouw kan een extra raam of lichtkoepel een goede oplossing zijn voor een interieur. Wil je een dakraam kopen en (laten) plaatsen, dan zijn er wel een paar dingen om even rekening mee te houden.

 

Dakraam Categorieën


Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-24 van 474

Pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-24 van 474

Pagina

Standaard Tuimeldakraam

Dit type dakraam zie je veel in Nederlandse woningen. Een tuimeldakraam slaat half naar binnen en half naar buiten open, omdat het scharnierpunt in het midden van het venster zit. Deze ramen maak je makkelijk aan beide kanten schoon, omdat ze 180 graden om hun as tuimelen.

Bekijk onze standaard tuimeldakramen

Uitzettuimeldakraam

Het uitzettuimeldakraam opent aan de bovenzijde, boven je hoofd. Het scharnier zit namelijk aan de bovenkant van het dakraam bevestigd. Zo heb je ongehinderd uitzicht. Deze dakramen maak je gemakkelijk aan beide kanten schoon, omdat ze 180° om hun as draaien.Het uitzet-tuimeldakraam heeft een schuifschakelaar in het kozijn. Hiermee bepaal je zelf in welke stand je het dakraam opent: tuimelstand of uitzet-tuimelstand.

Bekijk onze uitzettuimeldakramen

 

 

Verhoogde tuimelas

Bij een dakraam met een verhoogde tuimelas tuimelt het raam boven het middengedeelte, waardoor lange mensen beter onder het raam kunnen staan. Groot voordeel van dit type dakraam is ook de extra lichtinval.

Bekijk onze dakramen met verhoogde tuimelas

Zolderraam

Heeft je opbergzolder meer licht nodig? Of zoek je een dakraam voor een dak zonder isolatie? Dan is een zolderraam een ideale en betaalbare oplossing. Deze zolderramen, uitstapdakramen en uitzetdakramen openen naar buiten en zorgen voor veel natuurlijk licht op je zolder, zonder dat je een dakkapel hoeft te plaatsen.

Bekijk onze zolderramen

Fakro Dakraam

FAKRO-dakramen zorgen voor bedieningsgemak, natuurlijke ventilatie, veel daglicht. Ook staan ze bekend om hun goede prijs-kwaliteitverhouding en handgreep aan de onderzijde.

Bekijk onze Fakro dakramen

Zolderdakraam

Heeft je zolder niet heel veel daglicht nodig, maar wil je wel genieten van daglicht en frisse lucht? Een zolderdakraam is een goede optie. Deze dakramen zijn iets kleiner en daardoor ook eenvoudiger te plaatsen.

Bekijk onze zolderdakramen

Velux dakraam

Kenmerkend voor Velux dakramen is de topkwaliteit en de handgrepen aan de bovenkant. Die bovenhandgrepen zijn handig als je dakraam lager geplaatst wordt of op plekken waar je snel je hoofd kunt stoten als je het raam wilt openen.

Bekijk onze Velux dakramen

Lichtkoepels

Lichtkoepels zijn een goede oplossing als je meer daglicht in een ruimte wilt onder een plat dak. Heb je een koepel die open kan, dan kunnen ze ook voor extra natuurlijke ventilatie zorgen.

Bekijk onze lichtkoepels

Elektrische dakramen

Een elektrisch bedienbaar dakraam kan automatisch geopend en gesloten worden met een afstandsbediening. Daarnaast heeft een elektrisch dakvenster vaak een regensensor en gaat deze automatisch dicht als het regent.

Bekijk onze elektrische dakramen

 


Houten dakramen of kunststof?

Ga je voor een grenenhouten dakraam of juist een van kunststof? Hout ziet er natuurlijk uit, maar de nieuwe generatie kunststof dakramen heeft zeker ook een mooie uitstraling. Kunststof dakramen zijn vaak duurder dan houten dakramen, zo tussen de € 50 en  € 70, uiteraard afhankelijk van het merk dat je kiest. Een dakraam van kunststof gaat echter wel een stuk langer mee dan eentje van hout. 

We hebben een paar andere kenmerken voor je op een rij gezet.

 

Dakraam Hout Kunststof
Onderhoud en schoonmaak Om 2-5 jaar schilderen of  behandelen met een speciale houtvernis
Jaarlijks scharnieren smeren
Glas reinigen
Ventilatieroosters schoonhouden
Sleuven in het dak aan de buitenkant van het raam schoonhouden
Jaarlijks scharnieren smeren
Glas reinigen
Ventilatieroosters schoonhouden
Sleuven in het dak aan de buitenkant van het raam schoonhouden
Uitstraling Natuurlijke uitstraling Strakke uitstraling
Geschikt voor vochtige ruimtes Alleen wanneer hout een vochtbestendige afwerklaag (polyurethaan) heeft. Ja
Prijs goedkoopste tuimelvenster € 250 € 300

Fakro of Velux dakraam?


Welk merk kies je? Eigenlijk zijn er niet zo veel verschillen tussen beide merken: 

Bij een Velux dakramen zit de handgreep aan de bovenzijde en bij de Fakro dakramen zit de handgreep aan de onderzijde. 

 • Fakro dakramen zijn meestal voordeliger ten opzichte van Velux producten. Zo kost het goedkoopste standaard houten Fakro-tuimelvenster - 55 x 78 cm met polyester gecoate aluminium profielen - je iets meer dan € 250. Een zelfde tip Velux-venster met aluminium lijsten en in hetzelfde formaat ligt zo rond de € 370. Beide merken scoren goed als het gaat om kwaliteit.
 • De standaard garantie kan verschillen. Velux geeft standaard 10 jaar garantie op dakramen. Fakro geeft 10 jaar garantie op dakramen en gootstukken en 20 jaar op de beglazing.
 • Of je voor een Velux-dakraam moet gaan of voor Fakro, hangt dus echt van je specifieke wensen en budget. 
  Extra tip: Naast Velux en Fakro is het merk OptiLight een goede optie, ideaal als je een goedkoop dakraam zoekt van goede kwalitei

Verschillen tussen Velux, Fakro en OptiLight

 

  Velux Fakro OptiLight
Handgreep Handgreep aan bovenzijde Handgreep aan onderzijde Handgreep aan onderzijde
Garantie Standaard 10 jaar op producten Standaard 10 jaar op dakramen en gootstukken en 20 jaar op de beglazing Standaard 10 jaar op producten
Gedkoopste standaard tuimelvenster Rond de € 370 Rond de € 250 Rond de € 200
Materialen Hout of kunststof Hout of kunststof Hout

Dakraam zelf plaatsen: dit heb je nodig


Zelf een dakraam plaatsen in je woning? Zorg dat je naast het dakraam onderstaande zaken in huis hebt: 

 • Schroeven
 • Zaag
 • Schroefmachine met schroefbit.
 • Haakse slijper met steenschijf
 • Decoupeerzaag
 • Handzaag
 • Koevoet
 • Rolmaat
 • Stanleymes
 • Hamer
 • Kitspuit
 • Balkhout en balkdragers (optioneel)
 • Dakraam gootstuk

Dakraam zelf plaatsen: tips

Zelf een dakraam plaatsen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een paar praktische tips voor het plaatsen van een dakraam:

 • Check of je een vergunning nodig hebt om een dakraam of koepel te installeren. Dit kan per gemeente verschillen. Lees meer over het wel of niet aanvragen van een vergunning voor een dakaam
 • Lees ons artikel met meer informatie over de kosten van het plaatsen van een dakraam.
 • Weten welke maat dakraam je nodig hebt? Lees hier hoe je je huidige dakraam opmeet.
 • Kies de bediening: Wil je handbediening of een dakraam op afstand bediend, wil je de handgreep boven of onderaan?
 • Kijk of je een dakraam met politiekeurmerk nodig hebt of een inbraakwerende lichtkoepel tegen inbraak en eventueel voor korting op inboedelverzekering.
 • Bepaal de juiste afmeting van het dakraam. Wil je de precieze afmeting van een te vervangen raam weten? Meet dan de lengte en breedte van de binnenkant van het kozijn op en tel daar zowel in de lengte als in de breedte 6 cm bij op.
 • Let erop dat je voldoende dakpannen weghaalt om het definitieve gat te kunnen maken.
 • Vergeet niet het juiste isolatiemateriaal aan te schaffen. Denk aan een isolatieframe, waterkerende manchet en dampremmende folie. En zorg dat het dampscherm goed luchtdicht wordt afgewerkt met een speciale kit.
 • Kies de raamdecoratie of zonwering voor je dakraam. Wil je een verduisterend rolgordijn, lichte rolgordijnen, een speciaal Velux rolgordijn of bepaalde zonwering? Laat je hier inspireren
 • Bepaal of je het dakraam op dakspanten of panlatten moet monteren. Lees hier meer informatie over het monteren van dakramen op dakspanten of panlatten.
 • Schakel een professionele timmerman in als de statische constructie van het dak moet worden aangepast voor het plaatsen van een dakraam in je woning.
 • Lees de montagehandleiding van het dakraam goed, want geen enkel raam is hetzelfde en ieder type raam heeft eigen montage-instructies.

Wil je een lichtkoepel monteren? Lees ons artikel met instructies om zelf een lichtkoepel te plaatsen


Veelgestelde vragen over dakramen

Heb je een bouwvergunning nodig voor een dakraam?

Dit hangt vooral af van de plek waar je een dakraam wilt (laten) plaatsen. Alle daglichtvoorzieningen die minder dan 60 cm uit het dakoppervlak steken, kun je over het algemeen zonder vergunning plaatsen. Maar informeer voor de zekerheid bij de gemeente of kijk op www.omgevingsloket.nl.

Zijn Velux dakramen beter dan een Fakro dakraam?

Dat hoeft niet. Beide merken hebben uitstekende ramen. Het grootste verschil tussen Velux en Fakro is dat bij Fakro dakramen de handgreep aan de onderkant zit en bij Velux aan de bovenkant. Fakro ramen zijn over het algemeen ook iets goedkoper dan Velux-dakramen. 

Hoelang duurt het plaatsen van een dakraam?

Tussen de 3 en 4 uur, maar let op: dit een inschatting. De tijd hangt uiteraard afhankelijk van de ervaring en handigheid van de persoon die het dakraam plaatst en de dakconstructie.  

Wat kost een nieuw dakraam?

Tussen de € 200 en € 1800, afhankelijk van je de afmetingen, het materiaal het merk, enzovoorts.

Welke dakraam is het beste in vochtige ruimtes?

Een kunstof dakraam is vaak een goede optie in vochtige ruimtes zoals een badkamer. Maar er zijn ook houten modellen met vochtwerende polyurethaan coating die geschikt zijn voor vochtige ruimten.

Zijn er dakramen met politiekeurmerk?

Jazeker. Er zijn verschillende modellen met politiekeurmerk.

Hoe vaak moet je een houten dakraam schilderen?

Geef houten dakramen iedere 2 tot 5 jaar een likje verf of nieuwe laag houtvernis. Zo voorkom je dat vocht het hout aantast. Controleer sowieso om het half jaar even de staat van het schilderwerk. En vergeet bij het onderhoud van de dakramen ook niet om jaarlijks de scharnierpunt te smeren

Hoe kies ik het juiste dakraam?

Een dakraam geeft comfort en extra daglicht in uw woning. Er zijn zeer veel verschillende dakramen te koop met allemaal een andere toepassing. Het is daarom soms moeilijk een goede keuze tussen de verschillende dakramen te maken. Zeker omdat u op zoek bent naar een daglichtoplossing voor uw specifieke situatie. Het juiste advies zorgt ervoor dat u niet teveel betaalt en tegelijkertijd dat u een kwalitatief goed dakraam aanschaft waarmee u nog jaren vooruit kunt. Naast de maat van een dakraam is het belangrijk te bedenken wat voor materiaalsoort, hout of kunststof, u wenst en wat voor glas u wilt. Standaard zijn dakramen uitgerust met l glas maar bij passiefbouw is vaak drie of vier lagen glas vereist.
Laat u dus goed informeren over de mogelijkheden en de eigenschappen van ieder dakvenster. Waarom is dit zo belangrijk? Het plaatsen van een dakraam is een ingrijpende klus aangezien er een gat in het dak gemaakt wordt. Dit moet weer tochtvrij en voldoende geïsoleerd zijn zodat u geen last krijgt van koude en vocht. Met de juiste toebehoren voor een dakraam sluit u dit zo veel mogelijk uit. 

Waarom Bouw-handel.nl?

Bouw-handel.nl is de online specialist op het gebied van dakramen. Ons assortiment bestaat uit de merken Fakro, VeluxUbbink en Optilight. Van een standaard tuimeldakraam voor meer daglicht en frisse lucht tot het beste dakraam voor optimale isolatie en ventilatie, wij verkopen ieder product voor het schuine dak dat u kunt bedenken. Of u nu op zoek bent naar een simpel en goedkoop zolder dakraam of tuimeldakraam of een luxe uitvoering voor meer isolatie en comfort, wij leveren de dakvensters die u zoekt.  Neem contact met ons op zodat we u kunnen helpen het juiste dakraam te kopen.

Hoe belangrijk is ventilatie bij een dakraam?

Een dakraam isoleren en een goed geïsoleerd raam hebben is natuurlijk fijn en ook noodzakelijk voor een duurzaam huis, maar vergeet ook de ventilatie niet. Ventilatie is belangrijk voor een goed leefklimaat en voorkomt condens. Dakramen hebben ventilatieroosters met verschillende sterktes. De ventilatiecapaciteit van een dakraam is belangrijk om voldoende frisse lucht binnen te krijgen.

Wat is het dakraam assortiment van  Bouw-handel.nl?

U kunt bij ons terecht voor dakramen van Fakro, Ubbink, Optilight en Velux. Fakro levert een kwalitatief hoogstaand assortiment met tuimeldakramen, uitzet-tuimeldakramen of zolder dakramen en nog veel meer. Het meest in oog springende element en verschil met Velux is de onderbediening bij Fakro dakvensters met een handvat onderaan het dakraamkozijn. Fakro blinkt dan ook uit in innovatie en vernieuwing van het aanbod aan dakramen. Ubbink is zeer sterk in de kleine dakramen voor op zolders en vlieringen. Deze zijn te verkrijgen geschikt voor verschillende pantypes en verschillende isolatiewaarden. Deze zijn gemakkelijk te installeren en ook altijd universeel te bestellen als u niet zeker bent over de pannen soort op uw dak.